Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Rezy | |
Čas prípravy: 80 min (20 + 60 min ) | |
Počet porcií (kusov): 30 |
2 kg dobre odležaných, vyzretých dúl
200 g kryštálového cukru
50 g hrozienok
50 g posekaných vlašských orechov
2 g kyseliny citrónovej
1 ČL mletej škorice
Duly umyjeme, najlepšie pomocou kefky. Nakrájame na štvrťky, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a použijeme na kompót.
Šupky použijeme na výrobu syra. Dáme ich do širšieho hrnca, podlejeme vodou do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody a varíme pod pokrievkou do zmäknutia.
Pridáme škoricu a po vychladnutí rozmixujeme.
Hmotu rozostrieme na jemne olejom vymastený plech, posypeme posekanými orechami a hrozienkami (uvarenými vo vode), ktoré opatrne vtlačíme do hmoty a necháme oschnúť v teplej rúre alebo na teplom radiátore. Pokrájame na kúsky.
Dula je ovocie s liečivými účinkami. Obsahuje 10% cukru, pektín, kyseliny, triesloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo atď.
Pri výrobe tohto syra sa využívajú šupky dúl, inak odpad, ktorý vzniká pri výrobe dulového kompótu. Dobre vyzreté duly majú žltú farbu a jemnú vôňu.
Po natrhaní necháme duly ešte niekoľko dní dozrieť, aby získali farbu a vôňu.
Autor: paulapaula (Pavlína Karasová) | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.