Viac ako  4 000  receptov

Domáca rýchla Marlenka

Domáca rýchla Marlenka
nahoru
Domáca rýchla Marlenka
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Rezy
Čas prípravy Čas prípravy: 120min
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 10

Suroviny:

Cesto:
300 g práškového cukru
400 g hladkej múky
250 g masla
1 PL sódy bikarbóny
3 vajcia
3 PL medu
podľa potreby mlieko

Plnka:
375 g masla
600 g sladeného Salka

Na ozdobenie:
1 hrsť vlašských orechov
1 kakaové Pikao

Postup

CESTO: Nad parou rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame. Nakoniec cesto odvážime a rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
Na tenký plech dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto roztierame až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť, akoby sa už pomaličky pripekali.S cestom narábame veľmi opatrne, je krehké a mohlo by sa zlomiť!!! Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. Spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne. Orezávame z každej strany cca 2 cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.

PLNKA: V miske vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého postupne primiešame sladené Salko. Plnku odvážime a rozdelíme ju na tri rovnaké časti. Niekto Salko pred použitím varí, aby skaramelizovalo, ja nie. Mám to odskúšané a neuvarené Salko chutí v Marlenke omnoho lepšie ako to uvarené a takisto aj lepšie vyzerá, pretože hnedá plnka v koláči zaniká. Prvý plát cesta položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. S cestom narábame veľmi opatrne, je krehké a mohlo by sa zlomiť!!! Na posledný plát rozotrieme len tri štvrtiny plnky a zvyšok použijeme na potretie okrajov.

NA OZDOBU: Vlašské orechy nasekáme na drobné kúsky. Keď máme čas, môžeme nasekané orechy nasucho troška opražiť. Orechom to dodá výraznejšiu chuť a aj krajšiu farbu. V malom poháriku rozmiešame Pikao s trošičkou studenej vody, aby nebolo také husté. Môžete použiť aj čokoládu, ale tá sa po stuhnutí zle krája a praská, no Pikao sa len vpije do posýpky a zostane mäkké. Vrch a boky koláča posypeme posýpkou, ktorú sme pripravili zo zvyškov cesta. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať, aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča. Navrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na úplný koniec už len vrch cik-cak pokvapkáme Pikaom. Marlenku necháme aspoň hodinu mimo chladničky, aby sa nám do cesta dobre vpyla plnka a koláč nebol suchý. Keď Marlenku príliš skoro vložíte do chladničky, maslo v plnke stuhne a tá sa nevpije do cesta. Na druhý deň je vždy Marlenka už krásne mäkučká.

Poznámka

Nietorí na vôňu dávajú aj koňak alebo rum. Nechávam to na vás.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
žiadne ohodnotenie udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie



Podobné recepty

Komentáre k receptu "Domáca rýchla Marlenka"

K receptu nejsou žádné komentáře.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a čtyři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz