Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Diétne recepty - Bezlepkové | |
Čas prípravy: 38 min | |
Počet porcií (kusov): 4-6 |
250 g sušeného cíceru
1 menšia cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
2 PL sezamových semienok
1,5 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1/4 ČL mletého čierneho korenia
1/4 ČL cayenského korenia
štipka až dve mletého kardamonu
1–1,5 ČL soli
2 PL múky (najlepšie hrachovej alebo šošovicovej, cícerová môže guľôčky zosušiť. Zafunguje ale hocijaká.)
Hlavnou zložkou falafelu je cícer. Trik je ale v tom, že cícer nevaríme, iba ho cez noc necháme namočený v čistej vode. Pred prípravou ho iba zlejeme z vody a dobre prepláchneme.
Takýto surový cícer dáme spolu s nasekanou malou cibuľou, strúčikmi cesnaku, troškou petržlenovej vňate, sezamovými semienkami, koreninami a soľou do mixéra a mixujeme. Cícer sa dobre rozmixuje aj v obyčajnom mixéri. Zmes by nemala byť vymixovaná až do pomazánkovej štruktúry. My máme mixér veľmi výkonný a v tomto prípade to bola skôr nevýhoda.
Hlavnú úlohu pri príprave hrajú koreniny, vďaka ktorým falafel chutí tak jedinečne. Do zmesi sa primiešava mletá rasca, mletý koriander, cayenské korenie, čierne mleté korenie, soľ a môžeme pridať aj štipku kardamonu.
Na záver pridáme trochu múky a zmes necháme ideálne 1-2 hodiny odpočívať v chladničke.
Priprava falafel:
Zo zmesi na falafel vytvarujeme menšie guľôčky, ktoré pražíme v dostatočnom množstve horúceho oleja. Nemusia v ňom úplne plávať. Stačí, ak bude olejom pokryté dno a ešte čosi oleja naviac.
Aby boli guľôčky chrumkavé, musí byť olej naozaj dobre rozpálený. Gulľôky otáčame, aby sa nám dobre opiekli z každej strany.
Krásne sú aj farebné falafelové guľôčky. Ak ich chceme zvnútra zelené, stačí do zmesi primixovať viac čerstvej petržlenovej vňate, alebo ešte stále môžeme využiť aj medvedí cesnak, alebo pre žltú farbu pridáme do zmesi kurkumu.
Falafel sa zväčša servíruje v pita chlebe s hummusom, šalátom a napríklad čerstvou paradajkou. Ak si chceme falafel vychutnať v pita chlebe, na spodok najprv dáme hummus, aby sme nemali chlebík na spodu suchý. Potom doň vložíme na striedačku šalát, paradajky a celé to môžeme zaliať omáčkou z tahini (pasty so sezamových semienok, zmiešanú s troškou smotany, cesnaku, citrónovej šťavy a soli.
Falafel vydrží v chladničke aj 3-4 dni, takže si ho kľudne môžeme pripraviť vo väčšom množstve. Je to super jedlo, ktoré sa dá vziať aj so sebou.
A ak náhodou budete v susednej Viedni, určite sa vyberte na Naschmarkt. Nachádza sa v 6. obvode, hneď pri Karlsplatz a určite ho neprehliadnete.
Vynikajúci falafel si tam kúpite veľmi lacno. Spolu s cícerovými nátierkami s chuťovými variáciami od výmyslu sveta. Ako napr. mango curry, ananásovou, z červenej repy, pečenej papriky. Kúpené falafle si pokojne môžete zobrať zabalené domov, lebo zostanete prejedený už len z ochutnávky. V každom stánku, okolo ktorého prejdete, totiž "musíte" ochutnať, či vám falafel chutí a podľa toho si vyberiete ten svoj naj.
Autor: Norbert Moshe (Norbert Grossmann) | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.