Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Prílohy | |
Čas prípravy: 120 min | |
Počet porcií (kusov): 4 kusy (1 kus = 3 - 4 porcie) |
Kvások:
14 g sušeného / 42 g čerstvého droždia
100 ml teplej vody
1 lyžica bieleho kryštálového cukru
Cesto:
1 kg preosiatej pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
kvások
300 ml teplého plnotučného mlieka
200 ml teplej vody
2 čajové lyžičky jemnej soli
1 väčšie vajce
Na potieranie:
100 ml rastlinného, najlepšie slnečnicového oleja
Ďalej:
2 hrste pšeničnej hladkej múky na pomúčenie prac. dosky
Do pripravenej múky urobíme jamku, v ktorej pripravíme kvások z teplej vody, droždia a cukru. Po krátkom nakvasení pridáme ostatné suroviny: soľ, vajce, vlažné mlieko a vodu, ktoré prilievame striedavo postupne počas miesenia cesta. Ručné miesenie trvá asi 15 minút pre dosiahnutie vláčneho, hladkého a nelepivého cesta.
Cesto prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a dáme ho vykysnúť na teplé miesto. Doba kysnutia sa pohybuje od necelej hodiny až po hodinu a pol, no nie dlhšie, aby cesto veľmi neoschlo.
Kým cesto kysne, čas využijeme na prípravu pracovnej dosky, ktorú jemne pomúčime. Ďalej pripravíme parák a mriežky ako je vidieť na fotkách.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pripravenú pomúčenú prac. dosku. Z misy sa musí krásne oddeliť. Rozdelíme ho na štvrtiny mastným nožom, to je dôležité, aby sa cesto nelepilo, osobne odporúčam mať mastné-naolejované aj ruky. Potom vyformujeme 4 aspoň trochu podobné knedlíky, po stranách ich môžme potrieť olejom, aby sa k sebe neprilepili. Teraz ich opäť vrátime do tepla na 15 min podrásť.
V pripravenom hrnci necháme zovrieť vodu, nastavíme časovač na 20 minút. Ja som naparovala knedle na papieri na pečenie po jednom, nakoľko boli príliš veľké na môj "home made parák". Papier na pečenie zabráni lepeniu cesta na utierku, parenie nijak neovplyvní a zároveň uľahčí manipuláciu.
Ak ale niekto bude mať možnosť naparovania viacerých naraz, určite nesmie zabudnúť na potretie olejom. Inak by sa cesto zlepilo.
Knedle môžeme smelo naparovať každú presne 20 minút.
Nesmieme však zabudnúť po každom druhom naparovaní skontrolovať hladinu vody v hrnci pod utierkou.
Ihneď po odobratí z pary je nutné knedle poprepichovať špajdľou a celé z každej strany ponatierať olejom.
Takto ošetrené sú pripravené na okamžité podávanie, alebo po ochladnutí na mriežke zabaliť do potrtravinárskej fólie a odložiť do mrazničky na neskôr.
Pridaný recept je môj prvý, snažila som sa, aby bol napísaný zrozumiteľne a presne. Prípadné nejasnosti dokladám vlastnými ilustračnými fotografiami.
Autor: Steinarka (Miroslava Kusyová) | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
tejaja:
Ja niesom profesionálny kuchár, a ani sa nejdem dohadovať so skúsenými robila som ich už x-krát a boli super ... re ept som si mala od známej zo stredného slovenska ale aj ten som musela "vyladiť" takto mi to vychádzalo najlepšie ... ten olej je podľa jej receptu ... skúšala som množsrvo iných receptov ale žiadne nám nechutili lepšie ... to máte tak ... 100 ľudí 100 chutí a s tým nožom si za tým stojím a robím tak aj iné múčniky
Ďakujem za reakciu
Nôž nie je potrebné potierať olejom, jednoduchšie je pomúčiť strčením do sáčku s múkou.
Cesto sa na utierku neprilepí, pretože sa uvarí. Robíme knedle desaťročia, robila moja mamka aj babička, a nikdy sa knedľa neprilepila. Vždy sa dá krásne zobrať preč, rovnako ako buchtry na pare.
A že sa hotová knedľa celá potiera olejom, to počujem prvý raz. To nerobia ani profesionálni kuchári. Prečo by aj?