Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hydinové mäso |
vacsie kurca
Na uvod chcem napisat, ze to ako vykostujem kurca, je moja vlastna skusenost, v zivote som to nevidela nikoho robit a preto mozno robim chyby a existuje lahsi sposob. Budem vdacna za kazdu pripomienku v diskusii. V prvom rade je dolezit si uvedomit, ze noz tlacim vzdy ku kosti a musi byt ostry. Umyte kurca vykostime tak, ze prerezeme prsia po dlzke vedla kosti a oddelime maso s kozou. Nozom klzem ostrim tesne popri hrudnom kosi z oboch stran a opatrne oddelujem maso. Tazky usek pride pri oddelovani chrbtice, pretoze tam je masa najmenej a kost je prirastena tesne ku kozi...tam budte zvlast opatrny. kridla odrezeme v prvom klbe od tela. Kym som neziskala zrucnost, tak som stehna narezavala po ich dlzke a obdobne aj zbytky kridiel...Teraz ponorim spicaty dlhy noz, akokeby dovnutra stehna, oddelim maso a slachy od kosti, prerezem kost v klbe, vytiahnem ju a pokracujem s dolnou kostou. Tu sa dobre to maso oddeluje priamo prstami, mam v nich vacsi cit,ako v nozi. Koza drzi pri stehnach po ich vykosteni vcelku a narezem si ju pri tvoreni platu, podla mojich potrieb. Takto postupujem aj pri kridelnych kostiach...tie sa vytahuju horsie ako stehenne, tam obcas urobim nejaku mensiu paseku. Problem byva aj pri odstranovani gagora (vobec neviem ako to napisat po cesky). Koza byva najviac poskodena prave v tychto castiach ...zalezi ako ubohemu zvieratu odstranili hlavu...my s tym nic nenarobime a niekedy musim pristupit k tomu, ze kozu po odstraneni gagora musim na nejakom useku zasit...zalezi na Vas ci si tam vysijete svoje meno, alebo pristupite k retiazkovemu stehu (to na odlahcenie). Trtac jednoducho odrezem a dam do mraznicky. Potom zbierku trtacov darujem slovenskej, alebo ceskej rodine, ktora sa ide po nich v polievke utlct...nechapem to. Po odstraneni kosti sme ziskali kusy masa prirastene ku kozi. Rozprestriem si plat a z masitych prs odrezem ploche rezne, ktorymi vysteliem miesta bez masa. Mame hotovy plat, ktory plnime roznymi plnkami...my mame radi kalerabovu.
Ako moj majstrovsky kusok povazujem fakt, ze sa mi niekolkokrat podarilo vykostit kura, tak, ze kostra mi ostala uplne vcelku...dokonca sme mohli ohybat v klobch aj stehenne kosti. vyzeralo to ako maly votrelec...fotky sa nam stratili, ked nam vyhorel v pc komplet zdroj a zobral so sebou celu nasu databazu. mozno nabuduce
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.