Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo |
300 g hladkej múky + 300 g polohrubej múky 20 g droždia 1 kl cukru cca 350 ml mlieka 60 g masla 2 KL soľ 400 g bravčového mletého mäsa olej - alebo masť menšia cibuľa soľ 1 strúčik cesnaku čierne korenie majoránka, príp. iné korenie 2 KL smotany trochu múky a trochu vody 2 vajcia na potretie príp. strúhaný syr na posyp
Pripravíme si kvások z droždia, cukru a vlažného mlieka. Potom s ním vymiesime cesto z múky, soli, zmäknutého masla. Mlieka toľko, aby sme dostali cesto pružné cesto, niekto má rád tuhšie, iný mäkšie cesto. Necháme vykysnúť - kým zhruba nezväčší dvojnásobne objem. Kým cesto kysne, pripravíme náplň: Speníme pokrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso, opekáme, varechou oddeľujeme, kým mäso nezbledne. Osolíme, okoreníme, pridáme cesnak a koreniny podľa svojej chuti. Asi 1 PL múky zmiešame s trochou vody - menej ako 100 ml, vlejeme k mäsu, premiešame, trochu sa to zahustí. Nakoniec pridáme, nemusí byť - trochu kyslej smotany - asi 2 PL. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 2-3 mm, pokrájame na štvorce, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, rozložíme náplň. Preložíme do trojuholníka, pritisneme vidličkou kraje. Ukladáme na plech - peč. papier. Potrieme vajíčkom, ak máme - posypeme syrom. Necháme cca 10 - 15 min stáť a dáme do rúry, pečieme asi 15 min.
Obľúbené jedlo mojich detí, nosili si ich do školy i na výlety. Hodí sa aj ako pohostenie pre návštevy. Je možné tieto pirohy aj vysmážať, ale ja sa vymážaniu vyhýbam. S náplňou môžeme experimentovať - mám odskúšané aj s hubovou, ale výborná je z kyslej kapusty - cibuľa, slanina - osmažiť. A to by už asi boli úplne iné recepty.
Autor: magdalenka | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
nevadi ak dam len hladku muku?? taketo nieco som kedysi jedla..pecivko plnene mletym masom a bolo to uzasne dobre, tak by som tento recept skusila.