Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Torty |
Cesto: 150g masla, 150g práškového cukru, 5 žĺtkov, 150g mletých vlašských orechov,
½ čajovej lyžičky mletej škorice, štipku soli, 7 bielkov, 1 balíček vanilkového cukru, 70g detských piškót
Plnka: 125g mletých vlašských orechov, 50g práškového cukru, 3 polievkové lyžice rumu, 500ml šľahačkovej smotany , 3-5 banánov
Čokoládová poleva: 150g čokolády na varenie, 3 polievkové lyžice šľahačkovej smotany , 12 polovíc orechov a 50g plátkov orechov na ozdobu
Rúru predhrejeme na 175 stupňov, plynová stupeň 2. Mäkké maslo, cukor žĺtky nastrúhané orechy , škoricu a štipku soli vymiešame elektrickým šľahačom. Piškóty vložíme do mikroténového vrecúška a váľkom na cesto ich nadrobno rozdrvíme. Bielky spolu s vanilkovým cukrom dotuha vyšľaháme a spolu s rozdrvenými piškótami primiešame do maslového cesta. Spodok tortovej formy vymastíme, naplníme cestom a vložíme do rúry. Pečieme asi 30 minút, upečenú tortu vyberieme z rúry, uvoľníme z formy a necháme aspoň dve hodiny odpočívať.
Potom dva razy vodorovne prerežeme. Zo smotany odoberieme 3 polievkové lyžice, zvyšnú vyšľaháme spolu s práškovým cukrom na hustý krém, zľahka primiešame nastrúhane orechy a rum. Banány nakrájame na koliečka a poukladáme na korpus, potrieme krémom ( plnkou), opakujeme. V hrnci rozpustime nalámanú čokoládu na varenie, spolu s tromi lyžicami smotany nahladko vymiešame plátkami orechov, boky torty ozdobíme plátkami orechov.
Alebo na ozdobenie sa dá použiť šlahačka + potravinárska farba. Narodeninové dorty vylepšujem ešte jedlým obrázkom a marcipánom.
Cesto sa velmi zle krája na tri časti. Mne sa pravidelne trošku rozpadne ale to vôbec nevadí plnka to spojí a vidieť to nie :). Je fakt suprová jedna z mojich najoblúbenejších.
Robím ju často v rôznych variáciách, hranatú, guľatú....
Toto je základný recept do gulatej formy. Ja zvyknem robiť na oslavu oblžnikovú tortu v plechu vtedy robím cesto dvakrát a plus jedno piškótové cesto do stredu. (spodok orechové cesto+plnka + piškótové cesto+plnka+orechové cesto)Plnky vtedy robím cca 1,5x. A tiež občas ešte vylepším že potriem cesto pred natretím plnkou lekvárom (šípkovým alebo čerešňovým)
Autor: mariaj (Mária) | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
táto bola mame k 50tke...
mám kopec nafotených receptíkov len neviem kedy to sem stihnem popridávať tak dnes aspon tie ktoré už mám v pc s popisom..
no ale ty si sa riadne pustila do tych toriet