Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá |
2 a pol pohára ryže
2 stredne veľké cibule
10 strúčikov cesnaku
soľ
čierne korenie
mletý indický kmín (cumin)
za hrsť petržlenovej vňate, kôprovej vňate a koriandrovej vňate
paradajkový pretlak
olej
maslo - hera
bujón
paradajky
baklažány
Baklažány si vydlabeme tak, aby nám ostal, čo najtenší obal z nich.
Spravíme si mahshi nasledovne:
1. ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca
2. pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov)
3. ďalej pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín
4. hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži
5. do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla)
6. všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť
Mahshi plníme do baklažánov - pozor - baklažány neplníme až po koniec, ale musíme nechať aspoň 1cm voľné miesto od okraja, nakoľko ryža pri varení napuchne a vytiekla by nám von z baklažánov.
Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme baklažány tak, aby jeden do druhého zapadali (koniec jedného vsunieme do otvoru druhého, viď obrázok, aby sme zamedzili prípadnému vypadnutiu ryže počas varenia). Baklažány na seba vrstvíme.
Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané baklažány. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť.
Na naukladané baklažány položíme tanier jeho opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad baklažánov nebol zaliaty. Takto pripravené baklažány dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď baklažány klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.
Približný čas varenia je 30-45 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v baklažánoch uvarená.
Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.
Mahshi v baklažánoch je vhodné ako príloha ku pečenému kuriatku. Jediná jeho nevýhoda je, že je to prplačka a zje sa za 5 minút :-)
Tieto baklažány boli vydlabané dosť nahrubo,bo boli kupované v obchode. Treba ich vydlabať viac, ako na obrázku.
Obyvkle robievam mahshi cromb, plnené kapustné listy, alebo sa tu zvyknú robiť aj plnené vínne listy (listy vínnej révy).
Autor: JanaAli (Jana Ali Zibolenová) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
destovka-to su biele, oni potom po uvareni ozeleneju
Jani, to jsou bile eggplants nebo jsou oloupane??? Ty fialove maji tvrdsi slupku tak je vzdy oloupam...
ano Miska, su to take mini, do dlane, nie tie velke,
dakujem, snazila som sa, manzel tiez pomahal fotit,bo bol cely pysny, ze bude tu na tejto stranke eg recept
ale to su tusim tie mensie baklazany (brinjal) podla foto..Jani super si to nafotila
vybusna,pokial to robim v baklazne, tak to nejem, mne to tiez nechuti, a kopor mozes skusit vynechat, bude to sice, ine, bo ten kopor tam robi zasadnu chut, ale mozno to bude stat za to, aj bez kopru
taky krasny recept...a ja nemam rada kopor a baklazaaan
ano Miska eggplant, ale velke mi neprisli
to su velke baklazany (eggplant)?