Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Perníky |
800g hladkej múky,
200g medu,
300g práškového cukru,
3 pl. kakaa,
2 zarovnané lyžičky sódy bicarbony,
3-4čl. medovníkového korenia,
100 g tuku,
trochu uvarenej čiernej kávy,
3 vajcia,
1 vajce na potretie medovníkov,
voda
Výroba cesta:
Vajcia necháme zohriať pri izbovej teplote. Uvaríme silnejšiu kávu (stačí 2-3pl) a necháme ju vychladnúť. Tuk rozpustíme a tiež necháme vychladnúť. Múku preosejeme s cukrom, sódou, kakaom a koreninami. Zo všetkých surovín (okrem kávy) vymiesime cesto. Kávu pridávame podľa poteby tak, aby cesto nebolo ani veľmi husté, ale ani veľmi riedke. Hotové cesto potom zabalíme do poravinárskej fólie, prípadne do mikroténového sáčku a odložíme minimálne do druhého dňa na chladné miesto (odložené cesto vydrží na chladnom mieste veľmi dlho, podľa mojich skúseností 2 týždne určite :o)).
Pečenie:
Cesto pred spracovaním necháme zohriať na izbovú teplotu. Potom z neho vaľkáme pláty hrubé 3-4mm (pre menšie) a 4-5mm (pre väčšie) a vykrajujeme rôzne tvary. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý ukladáme vykrojené medovníky. Medzi jednotlivámi kusmi necháme medzeru do 2 cm, pretože sa pečením zväčšia. Pečieme pri teplote okolo 180°C podla rúry a asi 5-15min podľa veľkosti medovníkov. Upečené medovníky vytiahneme z rúry a potrieme ešte za horúca s trochou vody rozšľahaným vajíčkom.
Hustá poleva
Na 1ml bielka 4,25g preosiateho* práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky**. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 170g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20 minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako vyšľahaná šľahačka, nesmie odkavpkávať z varešky. Ak by bola riedka, môžeme ju zahustiť tým, ze ju budeme dlhšie miešať, prípadne pridáme trochu preosiateho cukru.
Riedka poleva na oblievanie
Na 1ml bielka 3,5g preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky*. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 140g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako rozpustená čokoláda, ak by bola hustá, môžeme ju zriediť pridaním citrónovej šťavy.
*Cukor na hustú polevu preosejeme niekoľkokrát na hustom site. Nesmú v ňom zostať krištáliky cukru, pretože tie upchávajú otvor kornútka.
** Zemiaková škrobová múčka (Solamyl), nie maizena! pretože maizena nie je biela a zafarbí polevu.
viacej fotiek najdete na http://www.hobby-origin.net/index.aspx
Autor: ercicka (Erika) | |
Dátum vloženia: |
7 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Veronika: ak su medovniky tvrde kratko po vybrati z rury, treba skratit cas pecenia asi o minutu, ak stvrdnu neskor, znamena to, ze mate v byte velmi sucho. bude treba medovniky trochu zvlhcit. mne sa rozkrojene jablko neosvedcilo. pouzivam krajce cerstveho chleba. ale pozor, nie priamo na medovniky, ale na kusok papiera na pecenie
Dobrý deň, piekla som medovníčky podla vás.Sú krásne ale tvrdé nechápem.. večer som dala prekrojené jablcko do dozy.. ale ak to nepojde inak pouzijem ich iba ako dekoraciu.. deti to zatial chrumu aj tak.. no chcela som mäkké..
p.k.: s praskanim cesta som sa este nestretla, ale pravdepodobne mas to cesto velmi tuhe. pridaj donho viac kavy, kavy mozes dat v pripade potreby 100ml, alebo pridaj vajce. ak nechavas cesto odlezat, musi byt vzduchotesne zabalene. za pripadne preklepy sa ospravedlnujem, pisem len cez mobil v autobuse.
ercicka: Ahoj už druhý krát som si zarobila cesto podľa tvojho receptu a je mi do plaču :( stále sa mi cesto pri vaľkaní praská neviem si s ním rady. Čo som urobila zle ?
ercicka:
ercicka:
ercicka, ja viem že teraz tu nie si ... ale keď prídeš, možno ťa poteší, že tvoje perníčky som robila už viackrát a sú naozaj výborné pridám ti foto, aby si videla ako sa mi vydarili ... bodík som už dala dávno, škoda, že sa nedá dať ďalší
Erika, tvoje perníčky sú rozprávkové Mne sa teda vôbec nedaria, sú tvrdé... Ako som mohla prepásť tento recept, keď je tu už rok Ukladám do obľúbených, možno stihnem do Vianoc aspoň jednu dávku. +6
videla som ze aj na sashe, ma nejake vyrobky...tam dokonca aj predava....
http://www.sashe.sk/ercicka
andrea : ercicka je momentalne bez internetu..na nasu skodu , ked budem s nou teleonovat, tak urcite budem tlmocit....velmi sa potesi...
ahoj ercicka!:)..zatial je to len vo faze ze sa to pecienia ale uz to cesto bolo uzasne (zjedli sme vyse polovice)...cakame este 15 minut na finalny vysledok ale uz teraz dakujeme :)
,..tak takýto recept na perníčky som robila prvý krát a musím povedať, že sa stal mojím najoblúbenejšín.Všetko dopadlo fajn, s cestom sa pracovalo vynikajúco a perníčky sú fakt dobré.Odporúčam
medovníky sú super a nie sú tvrdé:) konečne recept, ktorý naozaj spĺňa to, čo tvrdí:)
Eri, neviem, ako dlho si sa ty vypracovala na takúto úroveň, zrejme musíš byť aj extra výtvarne nadaná. Tvoje diela hovoria za seba.
Niekedy si pripadám natvrdlá so svojimi otázkami, preto som vďačná za každú radu.
Pekný večer!
ale neblazni vzdy rada poradim
Si poklad....a veľmi šikovný poklad...
Asi najlepsie v komore, na balkone by som sa predsa len bala, ze mi do nich vnikne vlhkost a tiez by nebolo dobre, keby na ne svietilo slnko. vonku skladuj len nenazdobene
Erika, ďakujem a ešte poraď, prosím, tie krabice uzavreté nechať vnútri alebo na balkóne, v komore a pod.? Ďakujem!
ahoj magdi, nazdobene medovniky treba skladovat v priestore so stalou vlhkostou, najlepsie v nejakej plechovej krabici, tam sa vlhkost nemeni, alebo v plastovej, pripadne v sacku. Medovniky velmi nasavaju vlhkost, takze ta poleva sa na nich potom neudrzi.
ak mas velmi tvrde medovniky, tak daj k nim do krabice kus cerstveho chleba, pripadne rozkrojene jablko ( pozor, nie priamo na medovniky, ale na nejaky kusok papiera), za par hodin zmäknu.
a k polevam: hustou pisem, zdobim a robim okraje a riedkou len oblievam. Medovniky k sebe lepim hustou polevou, riedka by dlho schla.
Tvoje výtvory, Erika, sú potešením pre oko! Výtvarné a umelecké diela.
Prosím, poradíš, kde skladovať ozdobené medovníčky? Na balkóne poleva nenavlhne? Prípadne vo vnútri perníček sa veľmi nevysuší?
Asi moje otázky vyznejú divne, ale v tejto oblasti som amatér, moje pokusy o medovníčky dopadli so striedavým úspechom.
Hustou polevou "píšeš" a riedku používaš na väčšie plôšky, dobre som pochopila? A na zlepovanie používaš tiež polevu? Ďakujem!
dakujem vam za hodnotenia a Yanah, samozrejme sa daju jest robim ich hlavne pre deti a tie decka su schopne zjest aj adventne svietniky po vianociach, alebo chalupku, na ktorych je napadany prach po sviatkoch
chcem sa ešte spýtať: toto cesto je iba na perníčky, ktoré sa iba zdobia, alebo sa dajú aj jesť?
prekrásne nádherné +
Erčičko,diky já to zkusím a pak dám vědět
vies co evi, este som ho neskusala, je to zdlhavy postup, kedze sa suroviny musia rozvarit a potom cakat az sa vychladia. nejako nestiham, niekedy robim aj 2-3 cesta za den. ale mohla by si vyskusat a potom sa podelit so skusenostou
Krásné perníky,umělecké dílo
Erčičko,prosím Tě už jsi zkoušela péct z toho těsta se šlehačkou co máš recept na svých stránkách?Čas pečení perníků se blíží,chtěla bych ho vyzkoušet,díky
krásne medovníčky... ta káva v ceste ma prekvapila...na vianoce skúsim...
+3
nadhera
ercicka ty si sikovnaa!