Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Syry |
Cerstve mlieko
Cerstve mlieko, malo by byt pasterizovane. Ak je mlieko priamo od kravy, alebo z farmy, tak si ho mozeme pasterizovat sami doma a to: zohriat na teplotu asi 70-75°C a nechat vyhladnut. Vychladnute mlieko nchame skysnut asi dva dni na kuchynskej linke, kto sa velmi ponahla, prida na liter mlieka necelu 1PL citronovej stavy, vtedy mame kysle mlieko okamzite. Preliejeme ho do hrnca a zohrievame na teplotu asi 65°C, cim viac kysle mlieko zohrejeme, tym je tvaroh suchsi. Velmi nemiesame, len obcas. Akonahle dosiahneme pozadovanu teplotu, odstavime hrniec a vsetko prelejeme do sitka vylozeneho platnom alebo utierkou. Pod sitko dame misku, srvatka (syrovatka) sa nam moze zist.
Tvaroh nechame odkvapkat a potom z neho mierne vytlacime prebytocnu tekutinu, ale nie uplne! Hotovo
Ja som mala z 2l mlieka asi 180g tvarohu a skoro 2l srvatky. Srvatka je dobra na redukcnu dietu a je velmi vyzivna. Moze sa pridavat miesto tekutiny pri peceni chleba.
Autor: ercicka (Erika) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ak urobim tvaroh a necham ho stat tak po par dnoch splesnie. Chcem sa opytat ako sa da urobit tvaroh ktory casom skysne teda nesplesnie. Takyto tvaroh sa kedysi dal kuppit v obchodoch kym tvaroh nezacali pasterizovat, vakuovo balit atd. Teraz kazdy tvaroh z obchodu namiesto toho aby skysol splesnie.
miska, dik za foto
Silvia, ty si Silvio? srvatku mozes pouzit pri peceni chleba http://www.toprecepty.sk/recept/901-chlieb-zo-srva... mozno aj ineho peciva, treba pohladat na nete. Budem z nej aj ja vymyslat urcite nieco, pretoze zaciname s vyrobou syra a budeme jej mat dost. Inak som pocula, ze sa da pit len tak, samotna pri redukcnych dietach, ale to si tiez treba overit, nemam presny navod. Na tento chlieb pouzijem pol litra kysleho mleka, srvatky mam presne a tvaroh si davam do mrazaku, ked mam dost tvarohu, pouzijem ho do plnky
dnes sme si urobili domáci tvaroh,bol výborný a asi budem robiť častejšie.+Len poraď,ako by sa ešte dala využiť-použiť srvátkaje mi ľúto vyliať
@ercicka, robila som to s tym citronom (podobne robim paneer), pridavam foto.
Bomba!!