Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Domáca pekáreň | |
Počet porcií (kusov): 12 |
300ml mlieka
2 zltka (zloutky)
2-3 PL medu
2 PL tuku (maslo, hera)
vanilkova aroma
citronova kora
400g hladkej muky
100g hladkej spaldovej muky
1/3 kocky drozdia
PL su polievkove lyzice. Mam lyzice z viacerych suprav, pouzivam strednu velkost a naberiem kopcom. Z tukov pouzivam len prirodne tuky, cize maslo, mast alebo olej, ziadny margarin.
Do pekarne dame suroviny v tomto poradi, ak je drozdie mrazene, vlozime ho priamo do mlieka. Nastavime program cesto. Asi po 45 minutach cesto skontrolujeme, moze byt trochu redsie, az kasovite, potom prisypeme muku a davame pozor na hustotu. Prisypame pomaly po lyziciach (obycajne staci 1-2PL). Vzdy dalsiu lyzicu prisypeme az po uplnom zahneteni vsetkej muky. Konzistencia ma byt taka, ze sa cesto nebude delit na dva kusy, nebude sa lepit na steny pekarne a po zatlaceni prstom musi byt mäkucke a nelepi sa na prst. Po skonceni programu cesto vyberieme na pomucenu dosku, rozdelime na 12kusov. Cesto dalej spracovavame podla jeho kvality, ak je "akurat", tak uz nepodsypavame. Kazdy kusok prehnetieme a ukladame na pomucenu dosku na chvilku oddychnut, cca. 5-10min. Zvycajne ked skoncim s hnetenim posledneho kusa, zacinam so samotnym motanim lupaciek. Pozor, placky sa pri valkani mozu trochu lepit na dosku, lepsie sa s nimi tak pracuje. Ak si podsypete, bude sa vam zle motat. Kazdy zamotany kus este trochu posulame po doske, aby sa pekne vytvarovali do spravneho tvaru. Hned po jednom ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie, alebo nejakou inou podlozkou. (Plech takmer nikdy nemastim, pretoze sa mi este nikdy nepodarilo upecene rozky z neho zlozit bez urazu) Mozeme ich aj zahnut, ale potom sa zmesti menej kusov na plech. Po vytvarovani lupaciek nechame kysnut zakryte na plechu este asi 40min. Potrieme rozslahanym vajickom a upecieme vo vyhriatej rure na 180-190°C, 15-20min.
Lupacky mozeme plnit nutelou alebo pudingom, alebo inou plnkou.
Autor: ercicka (Erika) | |
Dátum vloženia: |
9 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
No ty jsou fakt k zakousnutí+6
Ako kupované
+ no tak tie sú ozaj kráásne...ako z pekárne...a veľmi sa mi páči aj ten podrobný fotopostup...
dakujem
ercicka tie lupacky teda pisu
Ty teda jsou nádherné!!
dobre tak idem kupit med a vajicka
misi, nemusi, mozes pouzit len hladku
musi tam ta spaldova muka byt??
vyzerajú fantasticky, Erika si macher. drahý lupačky zbožňuje, tak dúfam, že sa mu zavďačím. dakujem za receptík.