Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hovädzie mäso | |
Počet porcií (kusov): 2 |
500-600g hovädzieho mäsa
3PL + 0,5ČL octu
2 stredne veľké cibule
soľ
čierne korenie
indický kmín
2 stredne veľké paradajky
hrsť petržlenovej vňate
2 poháre + 2-3PL vody
5-7ČL sezamovej pasty (tahina/tahini)
1. hovädzie mäso si nakrájame na pásiky
2. pridáme 3PL octu
3. pridáme soľ, 1ČL čierneho korenia, poriadne zamiešame a dáme na noc do ladničky
4. po vybratí z ladničky mäso opláchneme, aby sme sa zbavili trošku octu - nemusíme, nie je to podmienka
5. 2 stredne veľké cibule si nastrúhame na strúhadle
6. mäsko si dáme do kuchty - nie je podmienka, ale v tom prípade musíme rátať s dlhšou dobou prípravy
7. pridáme nastrúhanú cibuľu
8. pridáme čierne korenie a trošičku soli (len v prípade, ak sme mäsko oplachovali po vybratí z ladničky)
9. všetko dobre premiešame a mäso necháme na plameni, až kým jeho povrch zmení farbu
10. prilejeme 2 poháre vody, dobre premiešame, kuchtu uzavrieme a necháme na slabom plameni 30 minút (ak robíme bez kuchty, musíme pravidelne dolievať vodu a kontrolovať mäkkosť mäsa)
11. po 30 minútach je mäsko krásne uvarené, až sa rozpadáva
12. preložíme ho z kuchty(hrnca) do sklenej ohňovzdornej misy
13. misu s mäsom dáme neprikrytú do rúry a pečieme tak dlho, kým sa nám takmer všetka šťava neodparí (ak sa ponáhľame v príprave a chceme ušetriť energiu a čas, dáme do ohňovzdornej misy k mäsu len malé množstvo šťavy z kuchty/hrnca-ostatok je možné použiť na iné účely)
14. medzitým si umyjeme a nadrobno nakrájame hrsť petržlenovej vňate
15. umyjeme si a nadrobno nakrájame paradajky
16. pripravíme si tahinu (nakoľko sama o sebe nie je chuťovo zrovna vábna)
17. do misky si dáme 5-7ČL tahiny
18. pridáme 0,5 ČL octu
19. pridáme štipku soli, čierneho korenia a indického kmínu
20. pridáme 2-3PL vody
21. všetko dobre premiešame, kým nám nevznikne jednotná hmota
22. upečené mäsko vyberieme z rúry
23. do mištičiek/hlbokých tanierov si dáme mäso, k nemu pridáme nadrobno nakrájanú paradajku
24. ďalej pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať
25. nakoniec pridáme tahinu, ktorú sme si pripravili podľa bodov 17-21 - množstvo podľa vlastnej chuti, všetko zmiešame a podávame
Takto pripravenú šavermu môžeme podávať s klasickými prílohami, alebo ňou naplniť arabský chlieb. Nám doma najviac chutí samotná s chlebom.
Tahinu je na Slovensku možné kúpiť v rôznych bioobchodoch. Prikladám link http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php?products_i...
Autor: JanaAli (Jana Ali Zibolenová) | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
dakujem
Velmi, velmi chválím fotopostup!!
za malo
ok, diky
ercicka, ta tekutina je olej, kludne to zamiesaj a pouzi, ja to skladujem dokonca len tak v policke a nic sa tomu nestane, v ladnicke by to malo vydrzat podstatne viac, ale neviem ti bohuzial povedat presne kolko,lebo u nas to do datumu spotreby nevydrzi
jani a nevies ako dlho to vydrzi v chladnicke? ja som to potrebovala len do jedneho jedla, myslim, ze to bol hummus .... a neviem to celkom pouzivat, ona je nad tym taka tekutina, mam to najprv rozmiesat?
ercicka super, mozes spotrebovat
parada, ja mam tahini v chadnicke a nevedela som co s nou
Miska, ja Ti teda davam zabrat s tymi olivami ma to mrzi, mozno na Slovensku mozes potom skusit ukuchtit
Janka, ja som tu tahini pastu dnes mala v ruke v obchode a rozmyslala som,kde som to len pocula a na co sa to pouziva zase som nekupila. a pozerala som aj tie olivy,strasne su u nas drahe,pidipoharik za vyse 200 rupii, to je strasne vela