1
Ako pouzivat vceli med.
Med obsahuje kopu prospesnych latok, ktore sa teplom znehodnocuju, preto ak chceme, aby nam pomohli, nesmieme med zohriat na teplotu vyssiu ako 38, max. 40°C.
Med ja aj konzervant, preto vyrobky z neho zvycajne vydrzia dlhsie.
-Napr. ked si urobite med s posekanymi orechami a rozpucenym cesnakom, vydrzi to v chladnicke par mesiacov, my to pouzivame ako kuru proti chripke, kazdy vecer za 1cl. a funguje!!!
-Upecene medovniky tiez vydrzia velmi dlho.
Chcela by som urobit trochu osvety ohladom medu, lebo viem, ze vela ludi si myli vceli med s rozvarenym cukrom, do ktoreho je pridana nejaka bylinka. Ale nie je med ako med A tiez väcsina ludi vie, ze vcelari prikrmuju vcely cukrom a myslia si, ze sa z toho potom vytaca med, ktory je vlastne invertovany cukor.
Tak aka je pravda?
Vcely vyrabaju med z jedineho dovodu a to je ten, ze si robia zasoby potravy na zimu A preto ze drviva väcsina raslin kvitne na jar, tak maju skoro vsetky zasoby vyrobene asi tak zaciatkom jula. Kedy vcelari poslednykrat vytacaju med. Kedze vcelar im vsetky zasoby vytoci a rastliny uz nekvitnu, pretoze uz na nich zreju plody, vcelie rodiny by si uz nemali z coho vyrobit dostatocne zasoby na zimu a preto im vcelari davaju krmivo, teda cukrovy sirup. Vcely si z neho do zimy stihnu vyrobit nektar, z ktoreho celu zimu ziju, takze ho ziadny vcelar uz nevytaca a nepredava ako medsmajlik Ak by to vcelari robili, tak by si znicili vlastne vcelstva a tiez by si znicil povest a nikto by u neho uz med nekupoval.
Myslim, ze ak sa spytate vcelara, u ktoreho med kupujete na jeho vyrobu, urcite vam o tom ochotne porozprava
Odvieckovanie plastov:
http://foto.dama.cz/foto.php?f=564559
Odvieckovane plasty sa nalozia do medometu:
http://foto.dama.cz/foto.php?f=564560
A potom vytocia:
http://foto.dama.cz/foto.php?f=564562
A nieco o vcelach:
http://www.pv.sk/vcely/
1