1
Soto, Šrotu, Tautou je jedlo, ktoré existuje v rôznych regionálnych variantách indonézskej kuchyne. Ide o tradičnú polievku, ktorá sa skladá hlavne z vývaru, mäsa a zeleniny. Nie je žiadna presná definícia ako sa robí Soto. Soto polievka je všadeprítomná v Indonézii, k dispozícii v mnohých open-air reštauráciach a na každom rohu ulice.
ja by som tiez tu ryzu nedala do vriacej vody, pocula som nejakeho kuchara v telke hovorit, ze ryza sa ma davat do studenej vody a tak potom priviest do varu a uvarit... tento sposob musim vyskusat
no a tiez som pocula o dalsom sposobe varenia ryze... podobne ako sa varia zemiaky. ze sa uvari vo velkom mnozstve vody a potom sa voda z ryze zleje.
takze sa tesim na recept, pripadne viac receptov, lebo ako vidim, tych sposobov varenia ryze je dost
Ďakujem za info. Pripravím samostatný recept s fotografiou ryže a zverejním ho.
adec....no a recept na varenie tejto ryze, ktory si napisal sem, sa tu zbytocne moze stratit...a on je ako stvoreny do kategorie *pre zaciatocnikov*
Daily thai predavaju v mnichove, ale nikdy v zivote by ma nenapadlo, ze ju mam dat do vriacej vody..takze ten recept by som tam naozaj uvitala a riadila by som sa nim
Pýtali ste sa na Jazmínovú ryžu:
Jazmínova ryža známa ako Thajská voňavá ryža, je dlhozrnná ryža, ktorá má orechovú arómu a príchuť listov Pandan (Pandanus amaryllifolius - listy). Nie je ničím dochutená. Jej kvalita záleží od spôsobu pestovania, lokality a spôsobu spracovania(je to skoro rovnaké ako s kávou). Jazmínová ryža je pôvodom z Thajska, známa od roku 1954. Je menej lepkavá ako ostatné ryže, pretože má menej amylopektínu. Medzi najkvalitnejšie značky v Thajsku patrí firma Daily Thai, ktorú pozná každý Thajčan. Ich výrobky patria medzi drahšie, ale veľmi kvalitné.
RECEPT:
Ryžu nepreplachujte, vložte ju priamo do vriacej vody a osoľte. Zakryjete a varíte na miernom ohni približne 8 minút alebo pokiaľ sa voda neodparí. Odstavte a ešte nechajte 10 minút odležať.
Na 250g ryže použite 250 ml vody.
Nakoľko som prisľúbil zverejnenie vlastného e-shopu mimo receptov, tak plním svoj sľub: www.sambalshop.sk
A ten odkaz na shop nedáš
Náhradu za sójovú omáčku Vám neviem poradiť. Ak ste alergická na strukoviny, každá varianta je pripravená zo sójových bôbov. Dôležité pri sójových omáčkach je spôsob spracovania. Tradičná sójová omáčka je vyrobená len z vody, sójových bôbov, pšenice, soli a koji – baktérie. Pri sladkých variantách sa už musí využívať aj konzevačná látka. V jedlách ju používam na zvýraznenie chuti. Neskúšal som ju nepoužiť a ani si neviem predstaviť ako by to chutilo.
super, uz sa tesim... ja by som potrebovala nejaku alternativu za sojovu omacku, pretoze som alergicka na strukoviny... milujem azijsku kuchynu, ale varim velmi zriedka hlavne kvoli sojovke... tak isto nesmiem ani glutaman....
:) Ďakujem za podporu. V tomto diskusnom fóre budem zverejňovať odkaz na shop. Zároveň zverejním aj kopec informácii, ktoré sa v receptoch ani neudávajú.
adec, ja budem trosku mimo s mojou prosbou, ale urcite sa to tyka varenia. ja ta naozaj velmi prosim, zverejnuj pri svojich receptoch aj odkaz na tvoju zasielkovu sluzbu korenin, pochutin, omacok a tak. myslim, ze ta nikto nenapadne, ze si chces robit reklamu, pretoze vidiet, ze ty s tvojim tovarom naozaj pracujes, varis a zarobit sa na tom neda. Takze hod za hlavu pripadne pindy od ludi, kt. vlastne ani nevedia o com hovoria.
Čínska, Thajská a hlavne ázijská kuchyňa má niekoľko tisícročnú gastronomickú a kultúrnu tradíciu. Nie je len príjemným spôsobom ako zahnať hlad, ale je hlavne filozofiou stravovania, ktorá sa zakladá na princípe celkovej harmónie chuti, vône, farby a zloženia. Tajomstvo úspechu jedál je v pomerne krátkom čase ich tepelnej úpravy. Veľmi často sa v nich nachádza kuracie mäso, ryba a veľa zeleniny. Je neuveriteľne pestrá a treba ju hlavne pochopiť. Pokiaľ si doma varíte ázijské jedlo, vždy máte pocit, že to nie je také jedlo aké ste jedli v ázijských reštauráciách alebo priamo v zahraničí. Podstatou je správny recept, ingrediencie a príprava.
Základom je olej. Využíva sa hlavne palmový, sójový, sézamový. Druhou dôležitou surovinou pri príprave jedál je harmónia korenia a ďalších prísad. Pokiaľ budete sledovať napr. thajskú kuchárku pri svojej práci, zistíte zásadnú vec. Jednoduchosť... to je základ filozofie tejto kuchyne. Naozaj, nie je to vôbec ťažké. U veľa jedál zaberie príprava len niekoľko minút. Smažená ryba so zeleninou je otázka len jednej cigarety(nenahováram Vás, aby ste s fajčením začali, sám nefajčím.
Samému mi nejaké obdobie trvalo pochopiť základnú filozofiu. Nakoľko sa tejto kuchyni venujem už dlhšie obdobie a páči sa mi kvalita týchto stránok rozhodol som sa tu podeliť so svojimi skúsenosťami. Verím, že okrem receptov, ktoré tu zverejňujem si vymením s Vami aj Vaše skúsenosti.
1