Nahlásením nám pomáhate odstraňovať komentáre, ktoré porušujú všeobecné podmienky a pravidlá slušného správania. Naozaj chcete nižšie uvedený komentár nahlásiť administrátorom?
Milá Alenka 111, po reakcii Evy a Maris som si preštudovala hlbšie historiu židovskej gastronomie a zistila som, že ide o veľmi starý recept. Historickým vývojom samotných židov časom získal tento recept variabilitu i medzi samotnými židmi - na Slovensku medzi Aškenáziovcami /slovenská židovská komunita pri Ziline/a v zmiešaných etnikách na celom svete sa ho naučili pripravovať aj nežidoské národy. To vysvetľuje, prečo je taký známy a rozšírený. Z toho prirodzene vyplýva, že každý mohol pridať niečo \"zo svojho\" a mnohé, aj nežidovské rodiny ho považujú za vlastný recept. Nie je zanedbateľný ani vplyv modernej gastronomie - napr. pridanie kečupu. Len je na škodu, že okrem Vás a mňa, na topkách prakticky nikto nevie, ako chutí. Vôbec nepreháňam, ak toto jedlo nazvem delikatesou. U nás doma patril k sviatočným pochúťkám. A ešte škoda, že sa nerozlišuje, čo je nátierka a čo kaviár. U židov sa tento pokrm podáva ako sviatočné predjedlo.:-p