Ingredience: 1 stredná cibuľa 30 g hríbov cesnak chilli soľ mleté čierne korenie smotana na šľahanie olej slepačí vývar (alebo bujón) slanina kyslá kapusta
Postup: Pokrájame cibuľu nadrobno, orestujeme a pridáme cesnak, slaninu, kyslú kapustu. Nepísal som gramáže, lebo jedni majú viac to a druhí to. Tak nech každý dá podľa seba, ale približne tej kapusty okolo 40 g na porciu. Slaniny okolo 25 g,...
Ingredience: Jucha - čiže štava z kyslej kapusty cca 4 dcl, cibuľa 1 ks, masť 2 PL, hovädzí vývar 0,5 l, soľ, korenie, cesnak asi 2 stúčky, hladká múka 6 PL, rasca, štipka červenej papriky, štipka majoránky, voda 3 dcl a HUBY SUŠENÉ - za hrsť abo aj viac. Na pridanie chuti : Slaninka s cibuľkou opečená
Postup: Pripomínam, že Mačanka je jedlo na ktoré neexistuje recept. Varí sa väčšinou na východe slovenska...
Ingredience: 1000 g bielej hlávkovej kapusty, 500 g nevykosteného bôčika, 1 zväzok kôpru, 1 kopcovitá PL bravčovej masti, 1 PL polohrubej múky, 1 cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, voda, 200 ml kyslej smotany, trocha kryštáľového cukru - nemusí byť
Postup: Do hrnca pridáme kapustu pokrájanú na jemné prúžky, podlejeme vodou, osolíme a prikryté dusíme. Na panvici opečieme na plátky...
Ingredience: 4 plátky krkovičky o váhe 150 g, soľ, mlieko, olej
Postup: Plátky krkovičky narežeme po obvode a naklepeme. Nasolíme a namočíme na 20 minút do mlieka. Na panvici rozpálime olej a krkovičku opečieme po oboch stranách do červena. Podlejeme trochou vody a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Podávame s varenými zemiakmi, preliatymi výpekom alebo so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou alebo so šalátom z...
Ingredience: 1000 g vykosteného bravčového karé alebo vysokého pliecka, soľ, 200 g mrkvy, 200g petržlenu, 100 g kelu, 100 g celeru, 50 g cibule, 30 g oleja, 8 zrniek celého čierneho korenia, 4 zrnká celého nového korenia, 1 bobkový list, soľ, 2500 ml vody, 50 g oleja, soľ, sladká mletá červená paprika
Postup: Najprv si pripravíme zeleninový vývar. Vodu dáme do hrnca a pridáme očistenú, na väčšie kusy...
Ingredience: 10 kg bravčového mäsa v pomere 7 kg pliecka a 3 kg bôčika bez kosti a kože, 100 g mletej červenej sladkej papriky, 50 g mletej štipľavej papriky - najlepšie,ak máme možnosť použiť pri oboch druhoch madarskú kalocsajskú papriku -, 50 g mletého čierneho korenia, 30 g mletej rasce, 50 g práškového cukru, 220 g soli, 50-70 g prelisovaného cesnaku, 1000 ml vody, bravčové črevá
Postup: Mäso nakrájame...
Ingredience: 250 g domácej usušenej tarhone, 100 g zemiakov, soľ, olej, prípadne petržlenová vňať
Postup: Na oleji orestujeme cibuľu. Pridáme tarhoňu a opečieme do červena. Zalejeme vodou tak,aby bola 1 cm nad tarhoňou. Osolíme, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a premiešame. Dusíme ako ryžu do mäkka. Podávame k mäsu na šťave.
Ingredience: 300 g hrubej múky, 2 vajcia, soľ, voda, olej, 1 malá cibuľa, petržlenová vňať
Postup: Z múky, vody a vajec zamiesime tvrdé cesto. Postrúhame ho na plech a dáme usušiť do mierne vyhriatej trúby. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom posekanú cibuľu. Pridáme usušenú tarhoňu a opražíme dočervena. Zalejeme horúcou vodou tak, aby siahala 1 cm nad tarhoňu. Osolíme, premiešame a prikryjeme...
Ingredience: 250 g fazule, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, 200 g údenej klobásy, 250 g paradajok, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ocot, 1 dl kyslej smotany
Postup: Fazuľu uvaríme domäkka. Na oleji speníme cibuľu, pridáme narezanú klobásu a opražíme. Pridáme narezané paradajky, osolíme, okoreníme, dochutíme octom a cukrom. Nakoniec vmiešame smotanu a prehrejeme. Podávame s chlebom.
Ingredience: 200 g strakatej alebo červenej fazule, 2 väčšie zemiaky pokrájané na kocky, 2 nožičky pikantnej klobásy madarského typu, 1 cibuľa, 4-5 strúčikov cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rasca, majoránka, 1 PL polohrubej múky, 2 PL oleja, 1 PL sladkej mletej červenej a štipľavej papriky, kryštáľový cukor, 250 g kyslej smotany, ocot, soľ, voda
Postup: Večer namočíme do vody, aby napučala. Na druhý deň...
Ingredience: 200 g strakatej suchej fazule - namočenej do vody večer pred prípravou, 2 nožičky čerstvo zaúdenej pikantnej klobásy madarského typu, 250 ml kyslej smotany, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1 cibuľa pokrájaná na jemno, 1 PL mletej sladkej červenej papriky, 1 CL štipľavej mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, voda, 1 PL polohrubej múky, olej, kryštáľový cukor,...
Ingredience: 200 g strakatej fazule, 1 väčšia mrkva, 1 petržlen, 1 malý celer, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 100 g polohrubej múky, 1 PL polohrubej múky, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL sladkej mletej červenej papriky, petržlenová vňať, voda, olej
Postup: Vopred namočíme fazuľu. Na druhý deň ju dáme variť. Mrkvu a petržlen, celer, očistíme a nakrájame na kocky alebo kolieska. Pridáme k polomäkkej...
Ingredience: 200g hrášku, olej, 1 lyžica múky, 1 kocka mäsového bujónu, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, mletá červená paprika, petržlenová vňať, Rajbanička: 1 vajce, hrubá múka
Postup: Na rozohriatom oleji opečieme krátko hrášok, pridáme múku, mletú červenú papriku a opäť krátko pražíme. Zalejeme vodou, pridáme za stáleho miešania bujón, mleté čierne korenie, 1/2 lyžičky vegety a pomaly varíme. Medzitým...
Ingredience: 300 g čerstvých jahôd, 400 ml plnotučného mlieka, 20 g masla, 20g polohrubej múky, 100 g kryštáľového cukru, šťava z 1 citrona, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 200 ml kvalitného suchého bieleho vína, 200 ml sladkej smotany
Postup: Múku spracujeme so zmäknutým maslom do guľôčky a po kúskoch pridávame do pomaly vriaceho mlieka. Za stáleho miešania necháme spolu povrieť 5 minút a odstavíme. Jahody...
Ingredience: 600 g mladého vylúpaného hrášku, 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, soľ a cukor podľa chuti, 1 PL polohrubej múky, 2 PL oleja, 100 ml sladkej smotany
Postup: Do hrnca nasypeme vylúpaný jarný hrášok, podlejeme vodou a dusíme za občasného doliatia vody. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme najemno posekanú petržlenovú vňať, múku a pripravíme svetlú zásmažku, ktorou zahustíme hrášok. Prilejeme...
Ingredience: 500 g hydinovej pečienky, 4 stredné cibule pokrájané najemno, 300 g husacej masti, 4 strúčiky cesnaku, 2 štipky rozomnutej majoránky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Na časti tuku orestujeme cibuľu do sklovita. Ked cibuľa zmäkne, pridáme očistenú, upravenú hydinovú pečienku a spoločne podusíme do mäkka. Necháme vychladnúť, ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, mletým čiernym korením a...
Ingredience: 600 g jarného kalerábu /v žiadnom prípade nesmie byť drevnatý/ aj s vňaťou, 1 malá cibuľa, 1 PL masti, 2 PL múky, 300 ml kyslej smotany, soľ, 2 CL vegety, štipka mletej červenej papriky, soľ, 3 CL kryštáľového cukru, citronová šťava, voda
Postup: Z kalerábu odrežeme mladé listy, umyjeme ich a nasekáme najemno. Kaleráby umyjeme, odstránime šupky, nakrájame na plátky a potom na jemné hranolky....
Ingredience: 800 g bielej hlávkovej kapusty, 1 červená paprika - kapia, 1 zelená paprika - kapia, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL sojovej omáčky, 2 PL paradajkového pretlaku, 2 PL oleja, voda, soľ, ocot podľa chuti, 1 CL medu
Postup: Kapustu, papriky a cibuľu pokrájame na jemné prúžky. Cibuľu dusíme chvíľu v troche vody. Pridáme olej a chvíľu restujeme. Potom pridáme kapustu, papriky a ostatné suroviny....
Ingredience: 600 g karfiolu, 2 väčšie zemiaky, 3-4 jarné mrkvy, 1-2 jarné petržleny, 1 menší mladý zeler, 1 cibuľa, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL polohrubej múky, 1 PL sladkej mletej červenej papriky, 2 PL oleja, voda
Postup: Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky a umyjeme. Mrkvičku a petržlen oškriabeme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Očistený celer pokrájame na kocky. Očistené...
Ingredience: 400 g šťaveľu, 200 ml kyslej smotany, soľ, cukor, voda, 3 PL oleja, 1 PL polohrubej múky
Postup: V hrnci zohrejeme olej, pridáme šťaveľ a miešame, aby sa nám nepripálil. Nebojte sa tohoto množstva! Staveľ vplyvom straty vody restovaním podstatne zmenší svoj pôvodný objem. Zalejeme menším množstvom vody a povaríme. Rozmixujeme ponorným nixérom. V smotane rozhabarkujeme múku a vlejeme do polievky....
|< 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 >|